top of page

ZDRAVI URED

Novi koncept dizajna radnog prostora naglasak stavlja na zadovoljavanje fizičkih i psihičkih potreba radnika tijekom radnog procesa s ciljem unapređenja i očuvanja zdravlja i razvoja ljudskih potencijala. U uredskim rješenjima Zdravog ureda naglasak je stavljen na aktivan rad i elementie koji radno okruženje  usklađuju s antropometrijom i ergonomijom.

 

dizajn: Darko Špiljarić, Ada Kezić, Zdenka Pavlović, INkea dizajn tim

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Aktualni problemi uredskog poslovanja uvjetuju nužnost redizajna radnog okruženja. Suvremeni ured potrebno je osmisliti prema konceptualno novom dizajnu. Sagledavajući čovjeka kao cjelovito biće u simbiotičnom odnosu s radnim okruženjem, suvremeno radno mjesto moral bi biti akumulator kreativnosti, pozitivnih emocija i produktivnosti.

 

Predloženi koncept ureda nazvan je Wellness office - Zdravi ured, čime se želi istaknuti važnost kretanja i aktivnosti pri dugotrajnom radu u sjedećem položaju, te naglasiti postojanje elemenata radnog mjesta koje treba uskladiti s rezultatima antropometrijskih mjerenja i ergonomskim zahtjevima.

 

Elementi opreme Zdravog ureda istražuju izvor stresa na radnom mjestu. Kroz aktiviranje svih čula: kroz boje, svjetlo, zvukove i mirise koji se uvode u radno okruženje, te izbor detalja namještaja kojima osigurava smanjenje osjećaja neugode i boli koji su uobičajena posljedica dugotrajne statičnosti, nastoji se reducirati stres u radnom okruženju.

 

Wellness office - zdravi ured preraspodjeljuje radni prostor: klasični radni prostor sa stolom i stolicom se reducira, a predlaže se proširenje prostora za komunikaciju, kroz sastanke i druženja (jedinica za radne dogovore), uvodi prostore za osamljivanje i kreativno promišljanje (kreativna jedinica) te opuštanje (uredski klub).

 

Wellness office - zdravi ured u Inkeinom konceptu zdravog rada i okruženja sadrži: 

I. radne jedinice s visinski podesivim stolovima i stolicama za aktivno sjedenje

II. kreativna radna jedinica

III. jedinica za radne dogovore

IV. uredski klub

Radna jedinica s visinski podesivim stolovima

 

Ukoliko je posao vezan uz računalo neophodno je osigurati odgovarajući namještaj i koristiti ergonomska rješenja koja smanjuju mogućnost ozljeda ruku, vrata i kralježnice. Ergonomski stručnjaci preporučuju 2 do 4 promjene položaja iz sjedećeg u stojeći pri čemu stojeće faze ne bi trebale biti duže od 20 min. Statično sjedenje i stajanje bi trebalo jednako izbjegavati.

 

Kao rješenje Inkea nudi radne stolovi čija se ploča pomoću sinkroniziranih elektromotora može podizati od visine 60 cm od poda do 125 cm, što omogućava brze i jednostavne promjene položaja tijela od poluležećeg, sjedećeg, polustojećeg do stojećeg. U kombinaciji s odgovarajućim radnim stolcima moguće je iznimno olakšati dugotrajan rad.

 

Električni podizni sistemi ugrađeni u radne stolove tvore visinski podesive plohe i omogućuju zaposlenicima rad u položaju koji im više odgovara bez napora. Inkea je predstavila jednostavne stolove za operativnu namjenu, ali i program sofisticirane konfiguracije namijenjen opremi menadžerskih ureda.

Radna stolica za aktivno sjedenje

 

Naglasak na dinamici kretanja pri radu postiže se uz visinski podesive stolove i kvalitetnim ergonomskom stolicom za dinamično sjedenje. Kvalitetna stolica mora omogućavati podešavanje visine sjedala, imati rukonaslona, dovoljno visoki naslon za leđa, sinkro mehanizam i, po mogućnosti, mehanizam koji omogućuje aktivno sjedenje.

 

Inkea je u zdrav ured uvela stolice s ugrađenim inovativnim Body Balance Tec sistemom. Sjedenje na takvim stolicama potiče aktiviranje leđnih i sjedećih mišića što kroz relativno kratko vrijeme kod većine korisnika dovodi do znatnog smanjenja ili nestanka boli u lumbalnom dijelu kralježnice. Dobre karakteristike stolica potvrđuju i rezultati istraživanja prevencije bolesti kralježnice, što ih na svojim web stranicama iznosi njemački proizvođač Topstar.

 

Body Balance Tec® sistem ugrađen u zdrave stolce ima slijedeće karakteristike:

• sjedalo i naslon prate gibanje tijela tako da se uvijek sjedi u idealnom položaju

• trodimenzionalno pokretanje sjedala stolca potiče gibanje i jača leđne mišiće, koji ostaju gipki i s lakoćom podupiru kralježnicu

• potiče cirkulaciju krvi

• dugotrajno sjedenje ne umara

• gibanjem se smanjuje podložnost stresu i reducira bolesti kralježnice i mišića

• čuva mentalnu vitalnost

Kreativna radna jedinica

 

Kreativna soba je mjesto osame, gdje se zaštićen od vanjskih poticaja ili s ugodnom opuštajućom muzikom, ugodno zavaljen u naslonjač, može kreativno raditi. Atmosfera u kojoj je čovjek okružen mirisom lavande, šumom valova ili ptičjim cvrkutom potiče kreativnost, omogućena je bolja fokusiranost na radni zadatak, a to povećava produktivnost.

Jedinica za radne dogovore

 

Prostor za radne dogovore predstavlja idealno mjesto otvorenog tipa za radne sastanke, konzultacije, izmjenjivanje informacija. Fleksibilna garnitura za sjedenje s klub stolićem pruža osjećaj opuštene i ugodne atmosfere, a elementi od kojih je sastavljena jednostavno se preslože i prilagode zahtjevima koje nameće prigoda.

 

Uredski klub

 

Dolazak na posao trebao bi biti poput dolaska u kućno okruženje, toplo i ugodno. Uredski klub je mjesto gdje se ujutro ispija kava, dijeli to zadovoljstvo s kolegama, gdje se sjedne za stol podalje od drugih i u miru pregleda tek pristigla pošta. Tako je omogućen miran i opušten početak radnog dana. U uredskom klubu se može odmoriti čitajući novine, časopise i stručnu literaturu ili održati radni dogovor. U implementiranoj kuhinji moguće je, uživajući u pripremljenoj hrani, njezinim okusima i mirisima.

bottom of page